پیچ جوشی

آشنایی با پیچ جوشی استیل و کاربرد های آن

پیچ جوشی استیل (stud weld stainless steel) یک نوع پیچ صنعتی از جنس استنلس استیل است. در حالت کلی انواع پیچ جوشی به دو گروه شامل پیچ‌های جوشی استیل و پیچ‌های جوشی فولادین با روکش مسی تقسیم شده‌اند. این نوع پیچ با جوش خوردن به سطوح استیل باعث اتصال دائمی آن‌ها می‌شود. بالا بودن سرعت اتصال پیچ‌های جوشی باعث شده است که نسبت به تمام اتصالات دائمی پرطرفدارتر باشد. برای اتصال پیچ‌های جوشی به سطوح فلزی از دستگاهی به نام استادولدینگ (Stud welding) استفاده می‌کنند‌.‌ نام استاندارد جهانی که برای پیچ‌های جوشی استفاده می‌شود، DIN 32501 است. برای آشنایی بیشتر با ویژگی‌ها، کاربردها و مزایای پیچ‌‌های جوشی استیل تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

پیچ جوشی استیل چیست؟

پیچ جوشی (Stud Weld) پیچی است که برای اتصال گل پیچ آن به سطوح استیل، باید از حرارت و جوش دادن استفاده کرد و برخلاف پیچ‌های معمولی استفاده از آن نیازی به پیچ‌گوشتی ندارد.‌ به اتصال سریع پیچ‌های جوشی به فلز پایه از طریق جوشکاری با دستگاهی به نام استادولدینگ، قوس الکتریکی گفته می‌شود. این دستگاه از سه قسمت اصلی شامل گان یا اسلحه، اینورتر اصلی، انبرارت و کابل تشکیل شده و قادر است برق ۲۲۰ ولت شهری را به برق مورد نیاز فرآیند جوشکاری تبدیل کند. پیچ‌ جوشی برای مواقعی کاربرد دارد که گل پیچ باید از طریق جوشکاری به سطح فلز پایه چسبیده باشد.

به پیچ‌های جوشی که با استنلس استیل گرید ۳۱۶ و ۳۰۴ ساخته شده‌اند، پیچ جوشی استیل گفته می‌شود. پیچ‌های جوشی استیل گرید ۳۱۶ در برابر خوردگی مقاوم‌تر هستند. زمانی که پیچ در ماشه تفنگی دستگاه استادولدینگ قرار می‌گیرد، با فشار دادن ماشه سطح قوس‌دار پیچ در اثر حرارت بالا به‌طورکامل صاف شده و به سطح پایه‌ای از جنس استیل جوش می‌خورد. اتصال پیچ‌های جوشی استیل به پایه در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام می‌شود.

خرید پیچ متری

پیچ جوشی استیل چه ویژگی‌هایی دارد؟

از مهم‌ترین ویژگی‌های این نوع پیچ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مقاومت در برابر زنگ‌زدگی

امکان نصب با بالاترین سرعت ممکن

بالا بودن استحکام کششی و برشی

عدم تغییر شکل در اثر وارد شدن فشار

مقاومت در مقابل خوردگی

حفظ عملکرد و یکپارچگی در شرایط محیطی مختلف

دوام بالا در شرایط مرطوب

مقاومت در مقابل لرزش‌های بسیار شدید

پایین بودن هزینه این نوع پیچ نسبت به سایر پیچ‌ها

مقاومت در مقابل تماس با مواد شیمیایی

مقاومت در برابر ساییدگی

حفظ عملکرد و شکل سرپیچ و رزوه‌ها

تحمل بالای وزن

کوتاه بودن مدت زمان جوش آن

یک سویه بودن

عدم نیاز به آچار و پیچ‌گوشتی در زمان استفاده

باز نشدن پیچ بعد از وصل شدن به پایه استیلی

نکته: در پیچ‌های جوشی جنس پیچ و جنس سطح فلزی که به‌عنوان پایه برای اتصال پیچ مورد استفاده قرار می‌گیرد، حتما باید مشابه باشد.

پیچ جوشی
پیچ جوشی

تولیدکننده پیچ متری

پیچ جوشی استیل چه تفاوتی با‌ پیچ‌های دیگر دارد؟

پیچ‌های جوشی استیل به‌ گونه‌ای ساخته می‌شوند که سمت گل پیچ آن‌ها قابل باز و بسته شدن نیست. مهم‌ترین تفاوتی که بین پیچ‌های جوشی و پیچ‌های متریک یا اینچی وجود دارد، تفاوت در گل و درایور یا آچار خور آن‌هاست. همانطور که از نام این نوع پیچ مشخص است، با کمک دستگاه مخصوصی به نام استارولدینگ، به قطعاتی از جنس استیل جوش می‌خورد. برای اتصال این‌ پیچ به پایه استیل از طریق جوش قوس الکتریکی (Shielded Metal Arc Welding) یا به اختصار SMAW، نیازی به سوراخ‌کاری پایه نیست؛ در حالی که سایر پیچ‌ها برای اتصال به سطوح مورد نظر نیاز به سوراخ‌کاری دارند و جوش قوس الکتریکی برای آن‌ها هیچ کاربردی ندارد؛ همچنین باز و بسته کردن آن‌ها از سمت گل پیچ و از طریق پیچ‌گوشتی یا دریل انجام می‌شود.

مهره جوشی استیل چیست و انواع آن کدام است؟

برندهای تولیدکننده علاوه بر پیچ جوشی استیل، مهره جوشی (WELD NUT) نیز تولید می‌کنند. در تولید این محصول نیز از استنلس استیل ضد زنگ استفاده می‌شود‌. مهره جوشی از نظر ظاهری شبیه به استوانه یا حفره‌ای رزوه شده است. این اتصالات در دو نوع چهار گوش و شش گوش به بازار عرضه شده‌اند و در بسیاری از صنایع برای بخش‌هایی که به باز شدن مهره نیازی نیست، مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه راجع به ویژگی‌های مهره‌های جوشی چهار گوش و شش گوش توضیح خواهیم داد:

مهره جوشی‌ شش گوش

یکی دیگر از مهره‌های جوشی استیل که طبق استاندارد DIN 929 تولید شده و دارای ساختاری رزوه‌ شده و استوانه‌ای شکل است، مهره جوشی شش گوش نام دارد. یک سمت این مهره صاف و سمت دیگرش دارای سه برجستگی برای جوش خوردن به سطح مورد نظر است. مهره‌های جوشی شش گوشه در جاهایی که مهره باید جوش بخورد، کاربرد زیادی دارند. گشتاور بالای این مهره‌ها باعث شده است که گزینه‌ مناسبی برای تحمل فشار باشند. مهره‌های جوشی استیل ضدزنگ بعد از فرآیند جوشکاری نیازی به پوشش‌دهی و آبکاری ندارند. این مهره جوشی در صنایعی مانند خودروسازی، ساختمان‌سازی، ماشین‌آلات صنعتی و سازه‌های سبک و سنگین کاربرد دارد.

پیچ متری گالوانیزه

مهره جوشی چهارگوش

یکی از مهره‌های جوشی استیل پرکاربرد که دارای ساختار رزوه شده و استوانه‌ای شکل است، مهره جوشی چهار گوش نام دارد. برای اتصال این مهره به سطح مورد نظر روی یک سمت آن چهار برجستگی موجود است. این مهره طبق استاندارد DIN 928 تولید می‌شود‌ و در تثبیت و اتصال صفحات، قطعات و لوله‌های استیل در صنایعی مانند ساخت تجهیزات الکتریکی، ساخت خودرو، سازه‌های فلزی و غیره کاربرد دارد. از مهم‌ترین مزایای مهره جوشی چهارگوش می‌توان به مقاومت بالا در برابر لرزش و فشار، نداشتن لغزش و بالا بودن کیفیت مواد اولیه به‌کار رفته در ساخت اشاره کرد.