پیچ آلن

تفاوت پیچ های آلن

بالا بودن مقاومت قطعات در صنایع اهمیت زیادی دارد. پیچ و مهره نیز به‌ عنوان یکی از قطعات پرکاربرد صنعتی بایستی از توان و مقاومت بالایی برخوردار باشند. بر همین اساس، پیچ‌ها با توان‌ متفاوتی ساخته می‌شوند. یکی از مقاوم‌ترین پیچ‌های حال حاضر در جهان، پیچ‌ آلن است. این پیچ‌ها مصارف مختلفی در صنایع دارند و نامی آشنا برای صنعتگران هستند. در ادامه مطلب، قصد داریم به معرفی جامع پیچ آلن بپردازیم. همچنین، تفاوت پیچ های آلن را نیز بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

پیچ آلن چیست؟

پیچ آلن از نظر کارکرد به سایر پیچ‌ها شباهت دارد؛ ولی در ظاهر، متفاوت از بقیه است. طراحی آن به‌گونه‌ای است که در شرایط سخت، مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهد. این پیچ متشکل از یک سر یا به ‌اصطلاح گل پیچ و یک پایه رزوه‌ای شکل است. در واقع، پیچ آلن شباهت زیادی به پیچ شش‌گوش دارد.

پیچ آلن با نام پیچ سوکت هم شناخته می‌شود. در کل، این پیچ به دلیل نداشتن قسمت کناری که آچارخور است، فضای کمی را اشغال می‌کند. با استفاده از پیچ آلن می‌توان اجزای یک قطعه را بهتر به یکدیگر متصل کرد. بنابراین، پیچ آلن در دسته بهترین و مقاوم‌ترین پیچ‌ها قرار دارد.

تاریخچه پیچ آلن

نخستین پیچ آلن توسط مجموعه باور شرته در آلمان ساخته شد. این شرکت، پیچی شبیه به پیچ شش‌گوش در سال ۱۹۳۶ تولید کرد و اسم آن را Screws Allen گذاشت. ضمن اینکه پیچ‌های آلن نخستین، فاقد نظم و ارتباط خاصی در ساختارشان بودند که این مشکل در سال ۱۹۶۰ برطرف شد. پیچ‌های آلن از سال ۱۹۶۰ به بعد بر مبنای اصول و قواعد تعریف‌شده سازمان استاندارد تولید شدند؛ به همین خاطر، هماهنگی لازم بین اجزای آن‌ها شکل گرفت. اسم این پیچ‌های استاندارد نیز به پیچ‌های آلن سری ۱۹۶۰ تغییر کرد. سپس، مدل‌های قبلی به ‌تدریج از رده خارج شدند و مدل‌های استاندارد، مورد استفاده مهندسان و صنعتگران قرار گرفتند.

خرید پیچ متری

کاربردهای پیچ آلن

همان‌طور که اشاره شد، پیچ آلن مصارف گسترده‌ای در صنایع دارد و از آن در حوزه‌های مختلف صنعت استفاده می‌کنند. در قسمت زیر به مهم‌ترین کاربردهای آن اشاره کرده‌ایم:

نیروگاه‌ها
سازه‌های فلزی
صنعت راه‌سازی
صنعت خودروسازی
صنعت ساختمان‌سازی
اتصالات لوله‌ها و شیرآلات و…

بررسی تفاوت پیچ های آلن

پیچ آلن انواع مختلفی دارد که با مطالعه ویژگی‌های هر یک از آن‌ها متوجه تفاوت پیچ های آلن خواهید شد. در قسمت زیر، انواع پیچ آلن را به همراه ویژگی‌های آن‌ها شرح داده‌ایم:

پیچ آلن مغزی

پیچ آلن مغزی که به پیچ آلن بدون سر هم شهرت دارد، برای مواقعی مناسب است که ابزار لازم مانند پیچ‌گوشتی جهت باز و بسته کردن پیچ در دسترس نیست. این پیچ، فاقد سر یا همان گل پیچ است؛ به همین خاطر، بدون نیاز به تجهیزات خاصی قابل باز و بسته کردن است. یک حفره شش‌ضلعی در یک انتهای پیچ قرار دارد که آچار مخصوص آلن در آن قرار می‌گیرد. بیشترین استفاده از پیچ آلن مغزی نیز مربوط به قطعات مختلف و دستگاه‌های صنعتی می‌شود. طراحی و تولید آن هم بر اساس استانداردهای DIN 7380 ،ISO 4026 ،DIN 9159 ،DIN 914 و DIN 913 صورت می‌گیرد.

تولیدکننده پیچ متری

پیچ آلن داکرومات

پوشش داکرومات یکی از مناسب‌ترین پوشش‌های کاری و آبکاری محسوب می‌شود. رنگ آن نیز نقره‌ای مات است. پیچ‌های آلنی که دارای پوشش داکرومات هستند، مقاومت خوبی در برابر خوردگی و رطوبت دارند. در واقع، این پوشش، استقامت پیچ را به ‌صورت قابل ‌توجهی افزایش می‌دهد. از نظر هزینه ساخت نیز پیچ‌های آلن داکرومات نسبت به مدل گالوانیزه سرد، با هزینه بیشتری ساخته می‌شوند.

پیچ آلن
پیچ آلن

پیچ آلن استوانه ای

پیچ آلن استوانه ای یا پیچ آلن با سر، متشکل از یک سر استوانه‌ای‌شکل و یک حفره است. این پیچ در مصارف خانگی و پروژه‌های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین، پیچ آلن استوانه‌ای جزو رایج‌ترین و پرکاربردترین پیچ‌های آلن به شمار می‌آید. یکی از دلایل این پرکاربرد بودن نیز مقاومت بالای آن است. با کمک این پیچ می‌توان مقاومت لازم را در سازه ایجاد کرد. همچنین، تولیدکنندگان برای ساخت این پیچ از استانداردهای DIN912 و ISO 4762 استفاده می‌کنند.

پیچ آلن سر تخت

سر این پیچ، تخت است؛ به همین دلیل به آن پیچ آلن سر تخت گفته می‌شود. وسط سر آن نیز حفره‌ای به شکل مخروطی یا شش‌گوش تعبیه شده است. این پیچ با نام پیچ سر خزینه هم شناخته می‌شود. پیچ آلن سر تخت یا سر خزینه مناسب سازه‌هایی با سطح نرم است. این پیچ می‌تواند داخل سطوح به‌ طور کامل بنشیند بدون اینکه هیچ برآمدگی روی سازه مشخص باشد. برای تولید آن نیز معمولاً از استانداردهای DIN 7991 یا ISO 10642 استفاده می‌کنند.

پیچ آلن خشکه

یکی دیگر از انواع پیچ آلن، پیچ آلن خشکه نام دارد که استقامت بالای آن مورد توجه صنعتگران قرار گرفته است. به همین جهت، شاهد استفاده گسترده از پیچ‌های آلن خشکه در زمینه‌های مختلف صنعتی هستیم. قدرت این مدل از پیچ‌های آلن به حدی است که هر میلی‌متر مربع از سطح مقطع حاوی آن‌ها، توانایی تحمل ۸۰۰ نیوتن بار را دارد. ضمناً، تولیدکنندگان پیچ‌های آلن برای ساخت این مدل پیچ، از استاندارد Din 912 استفاده می‌کنند.

 

پیچ آلن کله قارچی

این پیچ به دلیل اینکه سر یا گل آن شبیه به قارچ است به پیچ آلن کله قارچی معروف شده است. جنس آن نیز معمولاً از نوع استیل و فولاد سخت است و مصارف محدودی دارد. از این پیچ، جهت نگه‌داشتن سازه‌های نازک نظیر ورق‌های فلزی استفاده می‌کنند. استاندارد به‌کاررفته برای تولید پیچ آلن کله قارچی، استاندارد ISO 7380 است. همچنین، برخی از افراد به آن، پیچ سر دکمه‌ای هم می‌گویند. به‌ هر حال، پیچ آلن سر قارچی یا سر دکمه‌ای قابل ‌استفاده به ‌جای پیچ‌های دو سو و چهارسو است.

پیچ آلن مغزی سر مخروطی

پیچ آلن مغزی سر مخروطی همان‌طور که از نامش مشخص است، انتهای تیزی دارد. ساختار کلی آن نیز شبیه به یک استوانه رزوه شده است که سر یا گل پیچ ندارد. برای تولید این دست پیچ‌ها از استانداردهای DIN 914 و ISO 4027 استفاده می‌کنند.

پیچ متری گالوانیزه

جمع بندی

پیچ آلن یکی از بهترین، باکیفیت‌ترین و مقاو‌م‌ترین پیچ‌های تولیدشده در جهان است. این استقامت چشمگیر باعث استفاده گسترده از آن در بخش‌های مهم صنعتی مانند ساختمان‌سازی، خودروسازی، راه‌سازی و… شده است. ضمن اینکه پیچ آلن در مدل‌ها و استانداردهای مختلفی تولید می‌شود. از انواع پیچ آلن می‌توان به پیچ آلن مغزی، سر دکمه‌ای، سر مخروطی، سر تخت، استوانه‌ای، خشکه و داکرومات اشاره کرد. این پیچ‌ها از نظر شکل، میزان مقاومت و استاندارد به‌کاررفته در رویه تولیدشان با یکدیگر تفاوت دارند. به همین جهت، توصیه می‌شود قبل از خرید با تفاوت پیچ های آلن آشنا شوید.