پیچ متری چیست و چه کاربردی دارد؟
دراین مقاله سعی داریم درمورد قطعه ای پرفروش در صنعت پیچ و مهره یعنی پیچ متری مطالبی را ارایه دهیم. با ما همراه باشید تا باهم به بررسی نحوه ی ساخت و فرایند تولید این پیچ ها بپردازیم.
پیچ متری میلگردی است با طول متغیر که تمام طول آن رزوه شده است. به پیچ متری (full threaded rod) راد تمام رزوه نیز گفته می شود.
از نظر ظاهری شبیه به یک پیچ است و رزوه در اطراف و در امتداد میله گسترش می یابد تا هنگام استفاده باعث حرکات چرخشی شود. پیچ های متری با حرکت خطی و چرخشی مقاومت شدیدی در برابر فشار ایجاد می کنند. جهت چرخش ناشی از یک پیچ به این بستگی دارد که میله دارای رزوه راست باشد یا رزوه چپ و یا هر دو.
علت نامگذاری پیچ های متری به این دلیل می باشد که معمولا در بازار با طول یک متر تولید وعرضه می گردند. البته این بدان معنا نیست که طول آنها حتما باید یک متر باشد، آنها می تواند با طول های مختلف با توجه به نوع مصرفی که دارد تا شش متر نیز تولید گردند. ذکر این نکته الزامیست که در هنگام ساخت این پیچ ها باید تناسب لازم میان قطر و طول برقرار گردد تا به دلیل گشتاور ایجاد شده پیچ خم نشود.
پیچ هایی که برای مقاومت در برابر فشار و کشش بسیار بالا طراحی شده اند، یک ثابت کننده معمول برای سیستم های پشتیبانی هستند و برای کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
پیچ متری یک میله رزوه دار اتصال دهنده ای است و به لطف رزوه کاری عمل می کند، که باعث محکم شدن حرکت چرخشی می شود. رزوه روی یک میله به سایر اتصالات مانند پیچ و مهره اجازه می دهد تا به راحتی آن را پیچ یا محکم کنید. پیچ های متری در گرید های مختلف و از جنس های کربن – استیل (آهنی)، فولادهای آلیاژی و فولادهای ضد زنگ یا استنلس استیل تولید می گردند. پیچ های آهنی معمولا بصورت آبکاری شده مورد استفاده قرار می گیرند تا در برابر رطوبت دچار خوردگی نشوند و پیچ های استیل به خودی خود ویژگی مقاومت در برابر زنگ زدگی را دارا هستند.
کاربرد پیچ متری
این پیچ ها کاربردهای متعدد در صنایع مختلف از جمله ساختمان و راه سازی، صنایع هوایی، پالایشگاه ها، صنایع کشاورزی، صنایع نظامی، صنعت نفت وگاز و غیره دارد. رزوه های روی سطح پیچ متری باعث می شود سایر اتصالات به راحتی روی آن چفت شده و به منظور ایجاد اتصال بکار رود و در اتصالات مختلف کانال ها، نصب پلیت ها و ساپورتهای تاسیساتی مورد استفاده قرار گیرد.
این پیچ ها می توانند در متریال های مختلف از جمله چوب، فلز و بتن پیچ شده و پایه ای محکم در سازه بطور موقت و یا دایمی ایجاد نماید.
انواع رزوه
پیچ های متری با رزوه های میلی متری و اینچی تولید می گردد. رزوه ی پیچ های میلی متری بر اساس استاندارد ISO و گام درشت با زاویه ۶۰ درجه تولید و عرضه می گردد. گام های ریز بنا به سفارش تولید می شوند.
رزوه های اینچی معمولا بر اساس استاندارد ASMEB18.1.1 تولید میگردد و گام رزوه های اینچی تا سایز ۱ اینچ UNC بوده و سایزهای بزرگتر از آن معمولا UN8 می باشند.
البته گام UNC برای سایزهای بزرگتر از ۱ اینچ نیز قابل تولید می باشد.
انواع پوشش و استانداردهای پوشش
پیچ های متری معمولا به صورت خود رنگ یا سیاه تولید می گردند.
رایج ترین پوشش مورد استفاده در این پیچ ها پوشش گالوانیزه سرد طبق استاندارد ۴۰۴۲ می باشد.
پوشش های ، کادمیوم ، تفلون (PTFE) و نیز در صورت سفارش بر روی آنها قابل انجام می باشد.
استانداردهای متریال
استانداردهای DIN ISO898-1 و ASTM A193 و DIN ISO3506 از رایج ترین استانداردهای مصرفی جهت استحکام این پیچ ها می باشد.
طبق استاندارد ISO898 پیچ های متری در کلاس های ۴.۶, ۵.۶, ۵.۸, ۶.۸, ۸.۸, ۱۰.۹, ۱۲.۹ تولید می گردد.
طبق استاندارد ASTMA193 گریدهای B7, B7M, B16, B8, B8M, B8T, B5 و B6 از پر مصرف ترین پیچ های متری می باشد.
پیچ های متری استیل با متریال های ۳۰۴ و ۳۱۶ در کلاس های A2,A4 نیز طبق استاندارد DIN ISO3506 تولید و عرضه می گردد.
استانداردهای ابعادی
استاندارد طول پیچ های متری متریک معمولا بر اساس DIN976 و پیچ های متری اینچی بر اساس ASME B16.5 می باشد.
در صورت نیاز به اتصال میله های رزوه ای ، می توانید از پیچ و مهره های اتصال دهنده استفاده کنید تا طول لازم را بدست آورید و آنها را در کنار هم محکم کنید.
روش های تولید
پیچ های متری به دو روش قابل تولید می باشند :
• روش حدیده کاری
• روش رولینگ
روش حدیده کاری : روشی قدیمی و منسوخ می باشد که قبل از ابداع روش رول از آن برای تولید رزوه به روش براده برداری استفاده می شد.
البته در حال حاضر نیز برای بعضی از آلیاژهای برنج و برنز مورد استفاده قرار می گیرد.
قیمت تمام شده در این روش بالا بوده و سرعت عمل پایین و استهلاک ابزار بسیار بالا می باشد. در حال حاضر این روش فقط برای آلیاژهایی که امکان رول آنها وجود نداشته باشد به کار میرود. از دیگر معایب روش حدیده کاری پرت مواد اولیه می باشد که باعث افزایش قیمت تمام شده کالا می گردد.
روش رولینگ : رولینگ را می توان بهترین و سریعترین روش برای تولید رزوه دانست.
دراین روش دو قرقره بااعمال نیروی فشار و دوران به صورت همزمان باعث ایجاد رزوه روی میلگرد خام و یا سخت کاری شده می گردد.
در روش رولینگ پرت مواد وجود ندارد، سرعت کار قابل تنظیم است و هزینه تمام شده بسیار کمتر از روش حدیده کاری می باشد. از دیگر مزایای رولینگ نسبت به حدیده کاری امکان رول فولادهای سخت کاری شده می باشد.
نحوه محاسبه قیمت
قیمت پیچ های متری بر اساس نوع جنس و پوشش آنها و نیز نوع رزوه مشخص میگردد. ملاک محاسبه وزن میلگردها می باشد.
خلاصه
پیچ های متری در واقع همان میلگردهای تمام رزوه فاقد گل می باشند که با توجه به استانداردهای موجود و موارد مصرف آنها ( به طور مثال صنایع ساختمان و راه سازی ،کشاورزی و ….) در گریدها، جنس ها و ابعاد مختلف تولید و عرضه می گردند.
برای خرید پیچ متری، پیچ متری گالوانیزه و پیچ متریک و خرید عمده پیچ متری از تولیدکننده پیچ متری با کارشناسان ما در ارتباط باشید.