محصولاتی با استاندارد ASTM به دو صورت کوئنچ شده و تمپر تولید میشوند که خود دارای زیر مجموعههایی است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ASTM A325: پیچهایی با استحکام معمولی و سخت کاری
ASTM A490: پیچهایی با استحکام بالا و سخت کاری
ASTM F2280: پیچهایی با استحکام بالا و کنترل کششی
ASTM F1825: پیچهایی با استحکام معمولی و کنترل کششی
ASTM F3125: این استاندارد تقریباً تمام استانداردهای دیگر را پوشش میدهد
پیچهایی که از استاندارد DIN ، برخوردار هستند میتوانند در ساخت سازههای عظیم مورد استفاده قرار گیرند. از زیر مجموعههای این استاندارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
DIN6914: این پیچها شش گوش و دارای استحکام بالا هستند
DIN931: این پیچها در دو نوع تمام رزوه و نیم رزوه تولید میشوند
DIN933: این پیچها تمام رزوه هستند
آشنایی با گرید پیچ
گرید پیچ، یک اصطلاح فنی است که خواص پیچ را تعیین میکند. گرید یک پیچ تعیین کننده حداکثر تنشی است که پیچ میتواند تحمل کند. هر چه استحکام کششی بیشتر باشد، پیچ میتواند ضربه بیشتری را تحمل کند.
این ویژگی کمک میکند تا پیچهای خاص را برای دستگاههای حساس مانند ماشین آلات صنعتی یا محکم کردن اجسام سنگین به یکدیگر استفاده کنند. همچنین این مشخصه تعیین کننده این است که کدام ابزار برای سفت کردن پیچ مورد نظر مناسب است. بنابراین، درک گرید یک پیچ برای استفاده صحیح از آن بسیار مهم است.
نحوه خواندن گرید پیچ
گرید پیچ بر اساس سختی، نیرو و عملکرد مواد اولیه پیچ محاسبه میشود. استحکام پیچ را میتوان به گرید معمولی، گرید متوسط و گرید استحکام بالا تقسیم کرد. گرید عملکرد پیچها برای اتصال سازههای فولادی، به بیش از ۱۰ گرید تقسیم میشود.
در این میان، پیچهای گرید ۸.۸ به پایین از کربن کم و از این عدد بالاتر از فولاد کربن متوسط ساخته میشوند و عموماً پس از عملیات حرارتی پیچهایی با استحکام بالا نامیده میشوند و مابقی پیچها معمولی نامیده میشوند. البته پیچهای گرید ۱۲.۹ نیز به عنوان پیچهای استحکام بالا تولید میشوند.
گرید عملکرد پیچ از دو عدد تشکیل شده است، رقم اول گرید پیچ نشان دهنده استحکام کششی پیچ است، استحکام کششی به معنای میزان کششی است که پیچ قبل از شکستن میتواند تحمل کند. رقم دوم گرید پیچ عاملی است که نشان دهنده مقاومت تسلیم پیچ است.
متریال به کار رفته در پیچ نیز تعیین کننده حداکثر تنشی است که پیچ میتواند تحمل کند.
بیایید کلاس پیچ ۱۰.۸ را به عنوان مثال در نظر بگیریم:
این عدد به این معنا است که استحکام کششی به ۱۰۰۰ مگاپاسکال میرسد که بر حسب نیوتن بر میلیمتر مربع حساب میشود و استحکام تسلیم پیچ نیز ۰.۸ به معنای ۸۰ درصد مقاومت است.
معرفی انواع گرید پیچ
پیچها بدون توجه به متریال به کار رفته در آنها عملکرد یکسانی دارند اما تفاوت گرید پیچها نشان دهنده مقاومت آنها است. انواع مختلفی از گریدهای پیچ وجود دارد که برای طیف متنوعی از کاربردها و محیطها مناسب هستند.
گرید پیچ یک استاندارد بین المللی است، بنابراین انتخاب پیچ مورد نظر برای شما آسان خواهد بود. بیایید نگاهی به هر گرید و ویژگیهای آن بیندازیم:
پیچ گرید ۲
پیچ گرید ۲
پیچ گرید ۲ از رایجترین و کم هزینهترین پیچها برای خرید محسوب میشود. معمولا بر روی این پیچها سه خط و نام برند تولید کننده دیده میشود. از نوع پیچهای فولاد کم کربن است، در نتیجه از استقامت پایینتری برخوردار خواهد بود. بنابراین از این نوع پیچها بیشتر در جهت اتصالات سبک استفاده میشود.
پیچ گرید ۵.۸
پیچ گرید ۵.۸
در ساخت این نوع پیچها از کربن کمتری استفاده میشود، به همین دلیل از مقاومت کمتری برخوردار هستند. در واقع این نوع پیچها را برای مواردی که به استحکام متوسط نیاز دارند، استفاده میکنند. گرید پیچ ۵.۸ را به نام پیچ آهنی نیز میشناسند و دارای ۶ خط است.
معمولا این نوع پیچها به صورت گالوانیزه سرد و تمام دنده ساخته میشوند. نکته قابل توجه انجام عملیات حرارتی بر روی این محصول است. تنسایل سختی برای پیچهای قطر یک اینچ ۱۲۰۰۰۰ مگاپاکسال و برای پیچهای با قطر بالاتر حدود ۱۰۵۰۰۰ مگاپاکسال در نظر گرفته شده است.
پیچ گرید ۸.۸
پیچ گرید ۸.۸
گرید پیچ ۸.۸ با استحکام بالا بسیار پرطرفدار است. این پیچها از کربن متوسط ساخته شده اند و امکان دستیابی به استحکام کششی قابل توجه را نیز فراهم میکنند. به عبارت دیگر، میتوان گفت پیچ گرید ۸.۸ بیش از دو برابر قویتر از پیچ گرید ۲ است.
شکل ظاهری این پیچ به صورت نیم دنده و به دو شکل سر شش گوش و آلنی ساخته میشود. اغلب کاربرد پیچ گرید ۸.۸ را در خودروسازی پیدا خواهید کرد. طبق استاندارد ASTM F568، از کاربردهای دیگری که نیاز به استحکام و تحمل پیچ گرید ۸.۸ را دارند میتوان به ماشین آلات صنعتی، موتورها، پمپها، لوازم خانگی، صنایع انرژی، نیروگاهها، شیرها و مخازن اشاره کرد. پیچ گرید ۸.۸ را به نام پیچ خشکه نیز میشناسند.
پیچ گرید ۱۰.۹