راد گالوانیزه چیست و چه کاربردی دارد؟
امروزه طیف وسیع و گسترده ای از اتصالات فولادی تولید می شود که هریک از آن ها کاربرد خاصی دارد. اتصالات، قطعاتی هستند که تجهیزات مختلف را بهم متصل می کنند و قابل جدا شدن از تجهیزات اصلی هستند. راد یکی از این اتصالات است که برای بالا بردن عمر آن، با یک لایه محافظتی پوشانیده می شود. در این مقاله از شرکت مهندسی پیچ متریک به معرفی راد گالوانیزه، کاربرد ها و انواع مختلف آن می پردازیم.
راد گالوانیزه چیست؟
راد نوعی میله فولادی تمام رزوه دار و بلند است که شبیه پیچ های معمولی به نظر می رسد با این تفاوت که سر ندارد و دارای اندازه بزرگتری است. وجود رزوه در راد گالوانیزه باعث اتصال محکم به مهره و جلوگیری از لغزش در سازه می شود. این قطعه ممکن است از جنس فولاد، مس و آلومینیوم باشد و با نام های پیچ متری گالوانیزه، انکر راد و راد بولت نیز شناخته شود. راد فولادی در فرآیند گالوانیزه گرم و با فرو رفتن درون وان مذاب، با لایه ای فلزی پوشیده می شود که به آن راد گالوانیزه می گویند. پوشیده شدن راد با لایه فلزی باعث بوجود آمدن برخی خصوصیات مهم در راد می شود.
از جمله ویژگی های مهم راد گالوانیزه می توان مقاومت در برابر رطوبت، ضد خوردگی و زنگ زدگی، قیمت مقرون به صرفه، تولید آسان، طول عمر بالا، کیفیت ساخت بالا، تنوع در سایز و طول و استفاده در شرایط جوی مختلف را نام برد. راد گالوانیزه به دو روش حدیده کاری و رولینگ تولید می شود که روش حدیده کاری فقط برای آلیاژ های خاص مورد استفاده قرار می گیرد.
پیچ متریک چیست؟
انواع راد گالوانیزه
راد گالوانیزه براساس معیار های مختلفی دسته بندی می شود. انواع مختلف آن از نظر نوع رزوه به روزه مثلثی، رزوه نیم دایره، رزوه ذوزنقه و رزوه مربعی تقسیم می شود و رایج ترین نوع آن رزوه مثلثی است.
پیچ متری دنده کبریتی نوع دیگری از راد گالوانیزه تمام رزوه است که عمر کوتاهی دارد، به نیروی کمی برای اتصال نیاز دارد و با چند بار باز و بسته کردن خراب می شود.
در دسته بندی دیگری راد ها براساس جنس آلیاژ به راد های ساخته شده از جنس فولاد ساختمانی و راد های تولید شده از فولاد های با رده مقاومت بالاتر تقسیم می شوند.
راد ها از لحاظ نحوه ایجاد پوشش گالوانیزه نیز به دو گروه گرم و سرد تقسیم می شوند. راد های روکش شده توسط گالوانیزه سرد، صرفه اقتصادی بیشتری دارند و فقط سطح بیرونی آن ها آبکاری می شود اما راد های روکش شده توسط گالوانیزه گرم از لحاظ کیفیت و طول عمر در سطح بالایی قرار دارند.
در تقسیم بندی براساس نوع روکش گالوانیزه نیز به میله رزوه دار ساده یا بدون روکش، میله رزوه دار دارای روکش روی شفاف یا روی کرومات و میله رزوه دار دارای روکش اکسید سیاه تقسیم می شوند.
کاربرد راد گالوانیزه
اتصال یا پین کردن دو سازه در کنار هم
تکیه گاه برای تثبیت سازه ها
مصارف خانگی
کشتی سازی
صنعت پتروشیمی
کشاورزی
صنایع دریایی
در تاسیسات برای ساپورت گذاری به شکل تک آویز، دو آویز و چند آویز به منظور ساپورت سینی کابل، تجهیزات هواساز، فن کول، لوله های سرمایش و گرمایش، اطفاء حریق و آتش نشانی، فاضلاب و… استفاده می شود.
در عملیات عمرانی و سازه برای اتصال سازه های فولادی به بتن، نصب بیس پلیت جهت برپا داشتن تیر های برق، اتصال ستون های فولادی و انواع کاشت شیمیایی و… استفاده می شود.
جمع بندی
رادگالوانیزه قطعه ای به شکل میله و تمام رزوه دار است که اگر به روش های سرد یا گرم گالوانیزه شود، راد گالوانیزه نامیده می شود. راد گالوانیزه به دو روش حدیده کاری و رولینگ تولید می شود و همین روکش گالوانیزه در آن باعث ایجاد ویژگی های خوبی از جمله مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی شده است. این قطعه در تاسیسات، عملیات را و سازه، کشتی سازی، صنایع دریایی و… کاربرد قابل توجهی دارد اما کاربرد اصلی آن اتصال یا پین کردن دو سازه در کنار هم و ایجاد تکیه گاه برای تثبیت سازه ها است. راد گالوانیزه براساس نوع رزوه، جنس آلیاژ، نحوه ایجاد پوشش گالوانیزه و نوع روکش گالوانیزه انواع مختلفی دارد.