مقایسه پیچ و مهره آهنی و خشکه
پیچ و مهره یکی از پرتنوعترین و کاربردیترین ابزارهای موجود در بازار است که تقریباً در تمام صنایع ازجمله خودروسازی، ساختمانسازی، پتروشیمی و… کاربرد دارد. تنوع در انواع و سایزهای پیچ و مهره بهقدری زیاد است که ایران با وجود حجم بالایی از تولیدات آن، همچنان ۷۰ درصد از اتصالدهندههای مورد نیاز صنایع خود را از تولیدکنندگان خارجی تأمین میکند. در این میان، پیچ و مهره آهنی و خشکه دو نوع از پرکاربردترین اتصالدهندههای موجود در بازار هستند که معمولاً با یکدیگر مقایسه میشوند. بنابراین، در ادامه مهمترین ویژگیهای این دو اتصالدهنده را با یکدیگر مقایسه میکنیم.
پیچ متریک چیست؟
پیچ آهنی چیست؟
پیچ آهنی یا پیچ کمکربن، به دستهای از بولت ها با گرید ۴.۸ و ۵.۶ اطلاق میشود. پیچ آهنی ساختاری از جنس استیل یا فولاد کربنی دارد که از یک سر ششگوش و بدنهای تمام رزوه تشکیل شده است. پیچهای آهنی، بیشتر در صنایع سبک و تولید قطعات مورد استفاده قرار میگیرند. امروزه تقاضا برای پیچهای آهنی کلاس ۵.۶ در بازار بیشتر است.
پیچ خشکه چیست؟
پیچ خشکه به دستهای از بولتها گفته میشود که دارای کربن متوسط و کلاس ۸.۸ هستند. این اتصالدهنده از پرکاربردترین پیچها در صنایع سدسازی، ساختمانسازی، خودروسازی و… به شمار میآید. ساختار آن عمدتاً از جنس فولاد است و در برابر خوردگی، فشار و زنگزدگی مقاومت بسیار بالایی از خود نشان میدهد.
تفاوت پیچ و مهره آهنی و خشکه
مقایسه پیچ و مهره آهنی و خشکه را با در نظر گرفتن ۸ ویژگی در آنها میتوان انجام داد. این ویژگیها شامل موارد زیر هستند:
نحوه ساخت
در ساخت پیچهای آهنی و خشکه از دو روش سرد کاری و تراش استفاده میشود. در گذشته، اغلب پیچ و مهرهها با روش تراش تولید میشدند. این روش هنوز هم در ساخت مهرههای کوچک و پیچهای خشکه با قطر بزرگ کاربرد دارد. در حال حاضر بیشتر پیچ و مهرههای موجود در بازار از روش سرد کاری ساخته شدهاند؛ زیرا علاوه بر صرفه اقتصادی بیشتر، سرعت تولید بولتها از روش سرد کاری بیشتر از روش تراش است. برخلاف روش تراش که باعث تولید پیچهایی با سطح زبر میشود، روش سرد کاری میتواند ظاهری صیقلی به پیچ و مهرهها ببخشد.
مقاومت
پیچ و مهرههای خشکه به استحکام بالای خود معروف هستند و به همین دلیل، کاربرد زیادی در صنعت هوافضا و پروژههای عمرانی دارند. این پیچها به دلیل برخورداری از عناصری مانند استنیت و فریت، استحکام بالاتری نسبت به پیچهای آهنی پیدا کردهاند. وجود آلیاژهایی از کروم و مس در ساخت پیچ خشکه، مقاومت آن را در برابر خوردگی و زنگزدگی بالا برده است. بنابراین، در شرایط نامساعد معدن و برخورد با ترکیباتی مانند آمونیاک، جیوه و روغن خام میتواند عملکرد مطلوب و عمر مفید خود را حفظ کند.
قابلیت چکشخواری پیچ و مهره آهنی
یکی از مهمترین تفاوتهای این دو پیچ را میتوان در قابلیت چکشخواری آنها پیدا کرد. همانطور که بیان شد، پیچ آهنی را بهعنوان پیچ کمکربن نیز میشناسند. این پیچ به دلیل درصد پایین کربن، قابلیت چکشخواری بیشتری نسبت به نوع خشکه دارد. کربن بیشتر به معنای انعطافپذیری کمتر و استحکام بالاتر بولت است. این ویژگی، باعث کاهش قابلیت چکشخواری نسبت به پیچهای آهنی میشود.
تراش
قابلیت تراش دهی پیچها به میزان گوگرد آنها بستگی دارد. پیچهای خشکه به دلیل برخورداری از گوگرد در ساختار خود، بهراحتی تراش میخورند و در تولید تجهیزات صنایع مختلف و وسایل خاص استفاده میشوند.
پوشش سطحی (آبکاری)
همانطور که بیان شد، پیچ و مهرههای خشکه ساختاری مقاوم در برابر خوردگی و رطوبت دارند. بنابراین، استفاده از پوشش سطحی در ساخت آنها الزامی نیست و آبکاری پیچ خشکه اغلب به دلیل اهمیت بالای تطابق رنگی انجام میشود. مقاومت پیچ آهنی در برابر خوردگی و زنگزدگی، پایینتر از نوع خشکه است. به همین دلیل، با استفاده از روش آبکاری از آنها در برابر رطوبت و خوردگی محافظت میشود.
انعطافپذیری
انعطافپذیری پیچ و مهرهها با میزان کربن آنها ارتباط دارد. هرچه میزان کربن بیشتر باشد، استحکام پیچ بالاتر میرود و میزان انعطافپذیری آن کمتر میشود. بنابراین، پیچ کمکربن یا آهنی در مقایسه با پیچ خشکه، انعطافپذیری بیشتری دارد.
خاصیت مغناطیسی
روش ساخت پیچ و میزان کربن و ترکیبات شیمیایی، تعیینکننده خاصیت مغناطیسی پیچ و مهرهها هستند. معمولاً پیچهای خشکه، خاصیت مغناطیسی کمتر و ضعیفتری نسبت به انواع آهنی دارند. زیرا میزان کربن موجود در ساختار پیچ خشکه بیشتر است و در ساخت آن از روش سرد کاری استفاده میشود. درصد پایینتر کربن در ساختار پیچ آهنی توانسته است خاصیت مغناطیسی بیشتری در آن ایجاد کند.
شکل ظاهری
پیچ و مهرههای خشکه دارای ظاهر زیباتری هستند و معمولاً در ساخت ابزارهایی مانند لوازمخانگی، دوربین، ویترین، خودروها و وسایلی استفاده میشوند که ویژگیهای ظاهری آنها اهمیت بالایی دارد. به این ترتیب، کاربرد پیچهای آهنی عمدتاً در مواردی است که شکل ظاهری و زیبایی اتصالدهندهها، اهمیت کمتری داشته باشد.
سخن پایانی
اولین قدم برای انتخاب پیچ مناسب، شناخت نیازهای کاربرد مورد نظر و مقایسه پیچ و مهره آهنی و خشکه است. در مقایسههای خود، لازم است که قیمت اتصالدهنده را نیز در نظر بگیرید. بنابراین، به مرجعی قابلاتکا با اطلاعاتی دقیق و شفاف نیاز دارید که قیمت روز این محصولات را در اختیار شما قرار دهد. شرکت نورد فولاد آیین صنعت در سالهای اخیر این امکان را برای شما عزیزان ایجاد کرده است که خرید خود را بااطلاع از قیمت لحظهای محصولات و مقایسه آنها ازنظر کیفیت و قیمت انجام دهید. بهاینترتیب، میتوانید خریدی آسانتر و مطمئنتر را تجربه کنید.