استخراج آهن از سنگ آهن
استخراج آهن : برای استفاده از سنگ آهن، خالصسازی آن ضروری میباشد. استخراج آهن از سنگ معدن آهنی( به سنگهایی که بیشتر از ۲۰ درصد آهن داشته باشند سنگ معدن آهنی گفته میشود) به وسیله فرایندهای فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی ویژه انجام میشود که در فرایند شیمیایی، سنگ های اکسیدی آهن توسط کربن احیا و عنصر آهن آزاد می شود. قرنها از زغال چوب برای احیا استفاده میشد ولی از اوایل قرن نوزدهم کک جایگزین زغال چوب میشود و مورد استفاده قرار میگیرد. برای تولید و خالص کردن سنگآهن باید فرایند ذوب و احیا در کورهها انجام گیرد. روشهای مختلفی برای انجام این فرایند موجود است ولی کوره بلند به عنوان اصلی ترین روشهای جداسازی آهن از سنگ معدنی آن به کار برده میشود.
کاربرد سنگ آهن
همانطور که اشاره کردیم کاربرد اصلی سنگ آهن در تولید فلز آهن و فولاد میباشد. از فولاد نیز در ساخت ماشین آلات، صنایع خودروسازی، ساختمانسازی، حمل و نقل مانند راهآهن، لوکوموتیو و کشتی، مبلمان و غیره استفاده میشود. به جز موارد فوق از آهن پودر شده در ساخت انواع خاصی از فولادها، مگنتها، کاتالیستها، از آهن رادیواکتیو در داروسازی تحت عنوان یک عنصر ردیاب در تحقیقات بیوشیمی و فلزکاری، از اکسید آهن سیاه در فلزکاری، استفاده به عنوان رنگدانه در ترکیبات پولیش، ساخت جوهرهای مغناطیسی در صنعت الکترونیک و از آهن قرمز برای استفاده در جوهر پرینت، لوازم آرایشی و رنگهای نقاشی استفاده میشود.
سنگ آهن چیست؟
سنگ آهن به عنوان ماده اولیه تولید فولاد شناخته میشود و حدود ۹۸ درصد از استخراج این ماده در جهان به منظور تولید فولاد انجام میشود. فلز فولاد تولید شده نیز کاملا قابل بازیافت میباشد و میتوان از آن به عنوان مواد اولیه تولید محصولات فولادی با همان کیفیت اولیه استفاده کرد. این عنصر به راحتی اکسید میشود و از آلیاژ آن که با استفاده از عنصرهای مختلف به خصوص نیکل و کروم تهیه میشود جهت افزایش استحکام ساختمان و موارد دیگر استفاده میشود. این سنگ معدنی در حدود ۵۰ کشور جهان استخراج میشود و کشورهای استرالیا و برزیل به عنوان بزرگترین صادرکنندههای این محصول و کشور چین به عنوان بزرگترین واردکننده آن شناخته میشوند.